Kincses képeskönyv, kincseskönyv, Kolozsvár, Marosvásárhely, Visegrád, Segesvár, Nagyvárad, Székesfehérvár, Sepsiszentgyörgy

Kolozsvár

Ha ezt a könyvet elkezded lapozni, rendkívüli időutazásban lesz részed. Elröpítünk a kétezer évvel ezelőtti római Napocába, azután a gepidák királyi városába, a honfoglalás kori magyar településre, majd a tatárok által ostromolt Kolozs várába, miközben ki sem mozdulunk arról a helyről, amit ma Kolozsvárnak nevezünk. Könyvmakett Kolozsvár Összesen tizennégy fejezeten át megismerheted a megszülető középkori várost, és évszázadról évszázadra figyelheted fejlődését egészen napjainkig. A tizenötödik fejezet már arról szól, hogy milyennek képzeltük el a jövő Kolozsvárát.

Igyekeztünk mindent a lehető legpontosabban leírni és megrajzolni. Ez nem volt mindig könnyű, mert sokszor a történész is – akárcsak egy jó nyomozó – apró jelekből következtet rég letűnt épületekre vagy eseményekre. Éppen ezért előfordulhat, hogy újabb régészeti feltárások során olyan dolgok fognak előkerülni, amelyek megváltoztatják Kolozsvár múltjáról alkotott képünket. Ha például ez a könyv húsz évvel ezelőtt íródott volna, a római korról, a népvándorlásról vagy a honfoglalásról szóló fejezet másképp nézett volna ki, hiszen az elmúlt években fontos, eddig ismeretlen leletekre bukkantak a régészek.

Azt szeretnénk, ha még jobban megismernéd és megszeretnéd a várost, ahol születtél, ahol élsz, vagy ahol épp csak átutazóban vagy, ahol először vagy már sokadszor megfordulsz. A város számtalan kincséből válogattunk most Neked egypárat: híres embereket, fontos épületeket, régi utcákat és tereket, izgalmas történeteket és találmányokat. Ezek együttvéve alkotják azt, amit büszkén Kincses Városnak, szerényebben Kolozsvárnak nevezünk. Ez persze csak kedvcsinálónak elég, a város összes kincse egy tízszer ilyen vastag könyvben sem férne el. De reméljük, hogy a Kincses képeskönyv elolvasása után már Te magad fogsz további kincsek után kutakodni.

Kolozsvári vasút

Olvasgatás közben segítségedre lehet egy lexikon. A nehezebbnek vélt szavakat dőlt betűkkel szedtük, hogy tudd, ezek jelentését megtalálod a könyvvégi szó- és névmagyarázóban.

Könyvünk 2007-ben elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Szép Könyv versenyének fődíját.

© 2007–2015 kincseskonyv.ro
Készítette: Buzogány Klára és a weblap.ro