Kincses képeskönyv, kincseskönyv, Kolozsvár, Marosvásárhely, Visegrád, Segesvár, Nagyvárad, Székesfehérvár, Sepsiszentgyörgy

Nagyvárad

A Kincses Képeskönyv sorozat ötödik kötete Partium fővárosába, Nagyváradra kalauzol el téged. Ha végiglapozod a könyvet, Szent László városának kilencszáz éves története számos elbűvölő illusztráció segítségével fog megelevenedni előtted. Könyvmakett Nagyvárad

Megtudhatod, hogy miért volt különleges az egykori székesegyház előtt felállított Szent László-lovasszobor és miért gyalogolt Debrecenből Váradra Ulászló lengyel király 1412 húsvétján. Olvashatsz arról is, hogyan sikerült megmenekíteni a törökök kezébõl a Váradi Bibliát, és milyen volt az élet a török hódoltság idején. Eláruljuk hogyan próbálták fegyelmezni Váradon a csínytevő diákokat a XVII. században, mire használták a vár védői a rézcsatokat és rézüstöket a kuruc ostrom idején, és miért működött röntgenlaboratórium a Premontrei Főgimnázium fizika szertárában.

A megtörtént eseményeket igyekeztünk minél pontosabban leírni és megrajzolni. Ez nem volt mindig egyszerű feladat, hiszen a történészek is sokszor apró jelekből, fennmaradt leírások alapján próbálják kikövetkeztetni egy-egy épület szerkezetét vagy egy történet kimenetelét. Emiatt előfordulhat, hogy ha például az elkövetkező években újabb ásatást folytatnak a várnál, olyan leleteket találnak, amelyek megváltoztatják Nagyvárad múltjáról kialakult képünket.

Igyekeztünk minél több fontos eseményt, híres embert és értékes műemléket bemutatni neked Várad történelméből, ám így is számos olyan emlék maradt, ami egy ennél sokkal vaskosabb könyvben sem fért volna el. Reméljük, hogy a Kincses Képeskönyv felkelti az érdeklődésed, és elolvasása után már te magad fogsz további nagyváradi történetek után kutatni.

A könyv elsősorban általános iskolások számára íródott, de örömmel forgathatják kisebb-nagyobb testvéreik, felnőttek, nagyszülők is, bárki, aki szeretné megismerni a város történetét. A nehezebbnek vélt szavakat, kifejezéseket dőlt betűvel szedtük, ezek jelentését megtalálod a könyv végi szó- és névmagyarázóban. Ha még többet szeretnél megtudni egyes eseményekről, fogalmakról, segítségedre lehet számos történelmi lexikon vagy internetes enciklopédia.

Az alkotócsapat nevében kincsekben gazdag időutazást kíván a szerző.

Tervrajz

A könyvet nagyváradi régészek és történészek útmutatása alapján írta Zágoni Bálint. A humoros, ugyanakkor történelmileg hiteles illusztrációk Jánosi Andrea munkái.

© 2007–2015 kincseskonyv.ro
Készítette: Buzogány Klára és a weblap.ro