Kincses képeskönyv, kincseskönyv, Kolozsvár, Marosvásárhely, Visegrád, Segesvár, Nagyvárad, Székesfehérvár, Sepsiszentgyörgy

Székesfehérvár

Ha fellapozod ezt a könyvet, rendkívüli időutazásban lesz részed. Elröpítünk Géza fejedelem várába, Szent István király kedvenc városába, Magyarország történelmi fővárosába, a magyar királyok koronázó és temetkező helyére, Mátyás király esküvőjének színhelyére, a török Üsztolni Belgrádba, a hazai katonai repülés fővárosába, majd a magyar szilícium-völgybe. Eközben egy tapodtat sem mozdulunk arról a helyről, amelyet immár ötszáz éve változatlanul Székesfehérvárnak hívunk.

Könyvmakett SzékesfehérvárEz a rendkívüli város, melyet Budával és Esztergommal együtt már a középkorban az ország szívének szoktak nevezni, számtalan izgalmas és szívszorongató kaland színhelye volt az elmúlt több mint ezer esztendőben.

Mindazt, amit a következő oldalakon láthatsz és olvashatsz, igyekeztünk a lehető legpontosabban leírni és megrajzolni. Ez nem mindig könnyű, mert sokszor a történész is, akárcsak egy jó nyomozó, apró jelekből következtet rég letűnt épületekre vagy eseményekre. Éppen ezért előfordulhat, hogy újabb régészeti kutatások során olyan leletek fognak előkerülni, amelyek alakítják a város múltjáról alkotott képünket.

Azt szeretnénk, ha még jobban megismernéd és megszeretnéd ezt a várost, ahol születtél, ahol élsz, tanulsz, vagy ahova éppen ellátogattál. Székesfehérvár kincseiből válogattunk most Neked néhányat: híres embereket, fontos épületeket, régi utcákat és tereket, izgalmas csatákat és felemelő ünnepségeket. Ezek együtt alkotják azt, amit Székesfehérvár történelmének nevezünk. De mindez csak ízelítőnek elég, hiszen a város minden kincse egy tízszer ekkora könyvben sem férne el! Bízunk benne, hogy e könyv elolvasása után Neked is kedved támad további kincsek után kutatni.

Városkép

A könyvet székesfehérvári történészek útmutatása alapján írta Laczkó Gábor és Zágoni Bálint. A humoros, ugyanakkor történelmileg hiteles illusztrációk Jánosi Andrea munkái.

© 2007–2015 kincseskonyv.ro
Készítette: Buzogány Klára és a weblap.ro